Tradycyjna Medycyna Chińska

Tradycyjna medycyna chińska Warszawa to różnego rodzaju zabiegi i metody wpływania na organizm, które bazują na tradycji znanej od tysiącleci. W obrębie tych praktyk możemy między innymi znaleźć dietetykę medycyny chińskiej, która opiera się na założeniu wcielenia w życie zdrowych nawyków żywieniowych. Balanse to jedno z miejsc, w których można skorzystać z doradztwa w tych kwestiach, a także można tutaj skorzystać z różnego rodzaju zabiegów bazujących na tradycyjnej medycynie chińskiej.

 

Mogą to być liczne masaże a także zabiegi akupunktury. Tradycyjna medycyna chińska Warszawa może być praktykowana poprzez klasyczną akupunkturę która stanowi specjalny wariant akupunktury dotyczący wpływania na skórę głowy oraz akupunkturę kosmetyczną, która dotyczy skóry twarzy.

 

Dzięki zabiegom można ukoić posiadane dolegliwości i schorzenia, można wzmocnić swój organizm od środka i polepszyć funkcjonowanie swojego organizmu na co dzień. Metody- znane i szeroko praktykowane na całym świecie- mogą znacząco przyczynić się do podniesienia jakości naszego życia i mogą pozytywnie wpływać na nasz wygląd zewnętrzny.

Wraz ze zmianą tych czynników zmieniają się również zalecenia żywieniowe. Ponadto zalecane produkty nie stanowią całej diety, a jedynie jej główną część. W stanach zaawansowanych nierzadko sama dieta dla wzmocnienia nie wystarczy, należy dołączyć terapie ziołowe oraz] akunkturę.

 

 Jednak stosując ogólne zasady dla wzmocnienia organu i jego funkcji trzeba połączyć organy ze smakiem –

 

słodki- żołądek, śledziona,

ostry- płuca, jelito grube

słony- nerki, pęcherz moczowy

kwaśny- wątroba, woreczek żółciowy

ostry- serce, jelito cienkie

 

 

Mając taką wiedzę możemy prowadzić profilaktykę. Jednak w przypadku syndromów patologicznych taka wiedza nie wystarczy – wtedy posługujemy się bardziej złożonymi zależnościami.

 

Kuchnia Pięciu Żywiołów przynosi wymierne korzyści zdrowotne. Potrawy przygotowane tą metodą mają niepowtarzalny smak i aromat. Ale to nie wszystko – każdy element użyty do gotowania jest źródłem określonej energii, która oddziałuje na organizm człowieka. Dobre zdrowie w znacznym procencie zależy od tego co i jak jemy, w chorobie sukces wyzdrowienia to zawsze zmiany w odżywianiu, które są niezbędne i wspierają każdą inną terapię.

 

 

 

Wszystkie elementy są ze sobą w stałej zależności między innymi wyróżnia się cykl tworzenia i cykl kontrolny. Zgodnie z cyklem tworzenia Woda daje życie Drzewu – Drzewo karmi Ogień -Ogień tworzy Ziemię – Ziemia rodzi Metal, Metal daje życie Wodzie. Zgodnie z cyklem kontrolnym- Drzewo nadawane ma granice przez Metal, Ogień jest kontrolowany przez Wodę, Woda kontrolowana jest przez Ziemię, Ziemia kontrolowana jest przez Drzewo, a Metal kontrolowany jest przez Ogień.

 

Do każdego elementu przypisany jest określonym smak. I tak: Ogień to smak gorzki, Ziemia -słodki, Metal -ostry, Woda -słony, a Drzewo -kwaśny.

 

Każdy ze smaków ma swoją konkretną funkcję i działanie terapeutyczne

 

  • słodki – odżywia, wzmacnia, harmonizuje, nawilża
  • smak ostry – porusza Qi, otwiera pory, zmniejsza stagnację, rozprasza
  • smak słony – chłodzi, nawilża, ściąga w dół, zmiękcza, rozluźnia
  • smak kwaśny – działanie ściągające, gromadzi i chroni płyny
  • smak gorzki – osusza, kieruje w dół utwardza